Wyznacz wszystkie liczby naturalne, 3 cyfrowe
Ukasz: Wyznacz wszystkie liczby naturalne 3 cyfrowe o następujących własnościach: cyfra setek jest 3
razy mniejsza od sumy cyfr dziesiątek i jedności, zaś różnica szukanj liczby i liczby
uzyskanej z danej liczby poprzez przestawienie cyfr dziesiątek i jedności jest podzielna przez
81.
Ja próbowałem tak:
x=3y+3z
(100x + 10y + z − 100x − 10z − y)* 81 = .. = 729y − 729z i dalej nie wiem.
25 lut 19:45
Mila: 3x=y+z
25 lut 20:19
Ukasz: 3x = y+z | *3
x = 3y + 3z
25 lut 20:22
Mila: 9x=3y+3z
25 lut 20:23
Ukasz: Kuuurde

Ale nie ogarnąłem!
25 lut 20:26
Mila: 
ja dzisiaj też pływam
25 lut 20:27
Ukasz: Ale 100x i tak się skraca i wychodzi to samo
25 lut 20:33
Ukasz: Odświeżam i proszę nadal o pomoc!
26 lut 12:19
Mila: nie wiem czy jeszcze aktualne.Tak wymysliłam ale nie do konca prawidłowo.Liczba ma sie dzielic
prze 81i nie wiem jak to zapisac
| | y+z | |
3x=y+z x,y,z∊N <10 x= |
| y+z=3 dla x=1 v y+z=6 dla x=2 |
| | 3 | |
v y+z=9 dla x=3 v y+z=12 dla x=4 v y+z=15 dla x=5
(100x+10y+z−10x−10z−y):81=n n liczba naturalna
9y−9z=81*n
sprawdzałam po kolei
y+z=3 ⇒y=3−z
9(3−z)−9z=81*n
27−9z−9z=81n
−18z=81n −27 z<0 nswz
tylko dla
y+z=9 y⇒9−z x=3
9(9−z)−9z=81n
81−9z−9z=81n
81−81n=18z dla n=1 z=0 y=9 ( 390−309):81=1
27 lut 22:44