AS
AROOOOOOOO: Namioty ustawiono na placu w kształcie prostokąta o obwodzie 108m.Ile arów ma powierzchnia tego
placu,jeśli wiadomo, że jeden z boków prostokąta jest o 20% mniejszy od drugiego biku
25 lut 19:27
Mila: 20%=U{20}[100}=0,2
x−jeden bok
x−0,2x drugi bok
x−0,2x=0,8x
2x+2*0,8x=108m
2x+1,6x=108m
3,6m=108m
x=108m:3
x=36m
policz drugi bok i pole 1ar=100m2
25 lut 19:37
utan:

{ 2a + 2b = 108
{ a = 0,8b
{ a + b = 54
{ a = 0,8b
b + 0,8b = 54
1,8b = 54
b = 30
a = 30*0,8 = 24
P = 24m * 30m = 720m
2 = 7,2a
25 lut 19:40
utan: Mila:
3,6x = 108
x = 30, a nie 36
25 lut 19:41
AROOOOOOOO: a skąd 0,8 i 54

25 lut 19:47
Mila:
25 lut 19:47
Mila: | | 80 | |
x cały to 100% a o 20 %mniej to 80%x 80%= |
| x=0,8x a to 54 jest wynikiem dzielenia |
| | 100 | |
108:2 (żeby liczby były m,niejsze al;e nie musisz dzielic jeżeli nie chcesz
25 lut 19:50
AROOOOOOOO: dzięki
25 lut 19:52