wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
jaa: wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
f(x,y)=x2+xy+y2−6x−9y
25 lut 18:37
Malinka:
f'x(x,y)=2x+y−6
f'y(x'y)=x+2y−9
Warunek konieczny istnienia ekstremum
f'x(x,y)=0
f'y(x,y)=0
rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników:
2x+y−6=0
x+2y−9=0/*(−2)
25 lut 20:39
jaa: Malinka czy to już jest koniec zadania ?
26 lut 00:55
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
26 lut 10:14
jaa: AS wielkie dzięki

można namiary do Ciebie prosić ?
26 lut 10:21
AS: Dokładniej,o co chodzi?
26 lut 11:30