LICZBY ZESPOLONE
martaaa: Jak przeksztalcic liczbe zespolona z postaci trygonometrycznej w postac algebraiczna?
25 lut 18:20
Trivial: Obliczyć wartość sinusa i cosinusa, a następnie wymnożyć.
25 lut 18:21
martaaa: A MOZESZ MI TO POKAZAC NA JAKIMS PRZYKLADZIE?
25 lut 18:23
Trivial:
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z = √2(cos |
| + isin |
| ) = √2(− |
| + i |
| ) = −1 + i. |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | π | | π | | √2 | |
cos |
| = cos(π − |
| ) = −cos |
| = − |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3π | | π | | π | | √2 | |
sin |
| = sin(π − |
| ) = sin |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
25 lut 18:30
martaaa: a to −√2/2 + i √2/2 to z tabelki
25 lut 18:59
martaaa: 
25 lut 19:00
martaaa: czy jakos to wyliczyles?
25 lut 19:04
martaaa: podbijam
25 lut 19:23
Jack:
z tabelki...
25 lut 19:47
mephian: ((−5+5i)7)/(−4√3−4i)
19 wrz 20:40