;pkm
Hania: Stalowy walec o objetosci 36 pi cm szczesciennych przetopiono na kulki o promieniu 3mm. ile
takich kulek otrzymano

?
25 lut 17:49
Patysia: 1000 xD
25 lut 17:55
Patysia: | | 4 | |
Liczysz pole 1 kulki ze wzoru V = |
| π* r3 |
| | 3 | |
Potem zamieniasz jednostki:
36π cm
3 = 36000π mm
3
I dzielisz objętość walca przez objętość jednej kulki
25 lut 17:58
Hania: wzor na pole to chyba 4 pi r
2
25 lut 18:04
Patysia: Przepraszam, miało być na objętość
25 lut 18:10
Hania: ok juz mam, dziekuje

a zrobisz mi poprzednie zadania ktore dodalam?
25 lut 18:11
Patysia: Spróbuję
25 lut 18:13
dero2005:
nie pole tylko objętość
objętośc jednej kulki wynosi V
k =
43πr
3 = 36π mm
3
V
w = 36000π mm
3
| | Vw | | 36000π | |
ilość kulek x = |
| = |
| = 1000 szt |
| | Vk | | 36π | |
25 lut 18:14