funkcje trygonometryczne kata ostrego
slimak: Kąt α jest katem osrtym oraz tg α = 3. Nie wyznaczajac wartosci sin α i cos α, oblicz wartosc
wyrazenia :
A)
4sin2α + 5cos2α
______________
sinα x cosα
B)
(sin α + cos α)2
_________________
cos2α
25 lut 17:49
Trivial:
tgα = 3.
W przykładzie A najłatwiej chyba podzielić licznik i mianownik przez cos
2α.
| | 4sin2α + 5cos2α | | | |
A) |
| = |
| = |
| | sinαcosα | | | |
| | 4*tg2α + 5 | | 4*9 + 5 | | 41 | |
= |
| = |
| = |
| . |
| | tgα | | 3 | | 3 | |
W przykładzie B postępujemy podobnie.
| | (sinα+cosα)2 | | sin2α + 2sinαcosα + cos2α | |
B) |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | | sin2α | | sinα | |
| + 2* |
| + 1 | | cos2α | | cosα | |
| |
= |
| = tg2α + 2tgα + 1 = 9 + 6 + 1 = 16. |
| | 1 | |
25 lut 18:01
slimak: dziekowac
25 lut 18:02
Trivial: A tak na marginesie, informacja o tym, że α jest kątem ostrym jest chyba zbędna.
25 lut 18:05
slimak: co racja to prawda

heh ten ppkt B juz wczesniej sam zrobilem i nie wiem czemu go tu wpisalem

No a w ppkt A chyba nigdy bym nie wpadl na to aby podzielic przez cos
2α

takze dziekuje
jeszcze raz
25 lut 18:14
Gustlik: Ja mam taką rpopozycję:
tgα=3
sinα=3cosα
i wstawić za sinα do obu wyrażeń, a cosα nie ruszać. Zrobia się same cosinusy i się one
poskracają i nie trzeba ułamków piętrowych.
Np. A).
| 4sin2α + 5cos2α | | 4*9cos2α+5cos2α | |
| = |
| =
|
| sinαcosα | | 3cosα*cosα | |
| | 36cos2α+5cos2α | | 41cos2α | | 41 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| =13 |
|
|
| | 3cos2α | | 3cos2α | | 3 | | 3 | |
B) Robisz podobnie:
| (sin α + cos α)2 | | (3cosα+cosα)2 | | (4cosα)2 | |
| = |
| = |
| =
|
| cos2α | | cos2α | | cos2α | |
25 lut 23:54