ikik
:): Sn=a1+an/2*n i an=a1+(n-1)*r Jak je złączyć
9 lut 15:22
paweł: podstawić za an w pierwszym wzorze
9 lut 15:26
:): czyli cos takiego:
Sn=a1+a1+(n-1)/2*n*r
9 lut 15:28
paweł: NAWIASY

!
S
n={[a1+a1+(n-1)*r]*n}/2
9 lut 15:30
9 lut 15:32
:): 652 = {40 + [40 + (n-1)*(-1)]} / 2 * n | (tym razem przyjalem sobie ze ciag jest
malejacy przy r = -1)
Przeksztalcamy to do mniej skomplikowanej postaci:
1304 - 81n + n2 = 0
obliczamy delte
Δ = 1345
Pierwiastki:
n1 >40 wiec nie obchodzi nas bo nie moze byc wiecej warstw niz 40
n2 ≈22,15
9 lut 15:33
:): dobrze to
9 lut 15:33