ciag arytmetyczny
michal: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane a4=11, a10=29. Oblicz sume trzydziestu początkowych
wyrazów tego ciągu.
25 lut 17:24
Renia: a4=a1+3r
a10 =a1+9r
a1+3r=11
a1+9r=29
czyli r=3
a1=2
a30=a1+29r
S30=[(a1+a30)*30]*1/2
25 lut 17:37
Patysia: Korzystasz z wzoru a
n = a
1 + (n −1 )r
Układasz układ równań
{11 = a
1 + (4 − 1)r
{29 = a
1 + (10 − 1)r
i z tego wyznaczasz a
1 i r, następnie podstawiasz to pod wzór na a
n i wyznaczasz go, a potem
| | a1 + an | |
już sobie liczysz sume ze wzoru Sn = |
| * n |
| | 2 | |
i tyle
25 lut 17:39
Gustlik: Można BEZ układu równań:
a
4=11, a
10=29
Korzystasz ze wzoru:
a
m−a
n=(m−n)*r
a
10−a
4=6r
29−11=6r
18=6r /:6
r=3
a
1=a
4−3r
a
1=11−3*3=11−9=2
a
30=a
10+20r
a
30=29+20*3=29+60=89
| | a1+a30 | | 2+89 | |
S30= |
| *30= |
| *30=91*15=1365 |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 00:47