różne
asa: zad4. za 3 lata Grześ będzie 3 razy starszy niż 3 lata temu. ile lat ma Grześ
zad.5 pewna pani zapytana o wiek odpowiedziała teraz jestem 7 razy starsza od mojej córki. za
20lat będę od niej 2 razy starsza. oblicz ile lat ma pani
zad.6 lody z bitą śmietaną i rodzynkami kosztują 3,60.Lody są 2 razy droższe od bitej śmietany
i o 90gr droższe od rodzynek.oblicz cenę lodów bez dodatków.
zad.7 w sadzie rosną śliwy , jabłonie i gruszki. jabłoni jest 2 razy więcej niż śliw, a gruszki
jest o 3 mniej niż jabłoni, razem w sadzie rośnie 17 drzew oblicz ile drzew każdego gatunku
rośnie w sadzie
25 lut 17:22
Trivial:
4.
3 lata temu TERAZ za 3 lata
x−3 x x+3
x+3 = 3(x−3)
25 lut 17:32
Trivial:
5.
x − wiek pewnej pani
y − wiek córki
Teraz za 20 lat
x x + 20
y y + 20
x = 7y
x+20 = 2(y+20)
25 lut 17:39
Trivial:
6.
x − koszt lodów
y − koszt bitej śmietany
z − koszt rodzynek
x + y + z = 3.60
x = 2y
x = z + 0.90
x = ?
Proponuję zapisać to w ten sposób:
x + y + z = 3.60
x − z = 0.90
I teraz wszystko do siebie dodać.
25 lut 17:42
Patysia: Trivial jesteś genialny
25 lut 17:44
Trivial:
7.
x − śliwy
y − jabłonie
z − gruszki
(1) y = 2x
(2) z = y − 3
(3) x + y + z = 17
x,y,z = ?
Najpierw dodajmy równania (1) i (2):
y + z = 2x +
y − 3
z = 2x − 3.
Teraz wstawiamy wszystko do równania (3).
x +
2x +
2x−3 = 17.
Dalej łatwo.
25 lut 17:49