;p
dawid55: najmniejsza watrośc funkcji kwadratowej
f(x) = −2x2 + 8x + 2 gdy x∊<−1,4>, to:
po obliczeniach wychodzi mi f(4) odpowiedź podaje jednak f(−1)
w f(4) wychodzi = −222
a f(−1) = −8
25 lut 16:12
Myisha: jak ci wyszło f(4) = −222?
wg. mnie to jest 6
25 lut 16:22
Artur. : p= −b/2a
p=2
musisz sobie wyobrazić tą funkcje, wieszkołek na osi OX znajduje się w punkcie 2. z tego
przedziału dla −1 wartość będzie mniejsza.
f(−1)= −8 i z przedziału x∊<−1,4> najmniejsza wartość to −8 dla argumentu −1
25 lut 16:40