wielomian zespolony przedstawić w postaci iloczynu dwumianów
Drken: Witam serdecznie!
Uczę się Krysickiego i Włodarskiego " Algebra liniowa". O ile wcześniejsze przykłady były
fajnie wytłumaczone, tak ten jest zrobiony "od razu", czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, krok po
kroku, jak zostało to zrobione?
iz2−4=i(z2+4i)
i teraz jest krótka notka, że pierwiastkami tego wielomianu są:
z1= √2(1−i) oraz z2= −√2(1−i) znam wzory, znam twierdzenia, ale nie mogę zrozumieć,
skąd się wzięło obliczenie tych pierwiastków.
Z tego wynika ostateczne rozwiązanie:
iz2−4=i([z− √2(1−i)][z−−√2(1−i)])
25 lut 15:29
Basia:
iz2 − 4 = iz2+ (−1)*4 = iz2 + i2*4 = i(z2+4i)
z2+4i = 0
z = x+yi x,y∊R
(x+yi)2+4i=0
x2+2xyi+y2i2+4i=0
x2+2xyi−y2+4i=0
(x2−y2)+(2xy+4)i=0
x2−y2=0
2xy+4=0
x=y
2x2+4=0
nie ma rozwiązania
lub
x = −y
−2x2+4=0 /: (−2)
x2−2=0
x = ±√2
stąd
z = √2−√2i = √2(1−i)
lub
x = −√2+√2i = −√2(1−i)
można też liczyć z postaci trygonometrycznej
25 lut 15:45
Basia:
z
2 = −4i = 2
2(0−1*i) = 2
2(cos
π2−i*sin
π2)
| | π2+2kπ | | π2+2kπ | |
z = √z2 = √22(cos |
| − isin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
2[cos(
π4+kπ) − isin
π4+kπ)]
dla k=0
masz
| | √2 | |
z = 2(cosπ4−isinπ4) = 2* |
| (1−i) = √2(1−i) |
| | 2 | |
dla k=1
masz
| | √2 | | √2 | |
z = 2(cos5π4−isin5π4) = 2[− |
| −i*(− |
| ) ] = |
| | 2 | | 2 | |
25 lut 15:54
Drken: Stokrotne stokrotne dzięki

!
Teraz już wszystko jasne, w obydwu opcjach! Super.
kłaniam się nisko
25 lut 15:56