adawdawd
karolajn: średnie zużycie paliwa dla samochodu marki chrysler voyager wynosi 12 l na 100 km. Wiedząc, że
samochód początkowo miał w baku 50l paliwa, opisz zależnośc między ilością paliwa, które
pozostanie w baku (p) a przebytą drogą (s). Narysuj wykres tej funkcji. Po ilu kilometrach
paliwo zostnie zużyte? Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Proszę o pomoc w roziwązaniu tego zadania.
25 lut 15:28
bolo: Dołączam się do prośby o rozwiązanie tego zadania.
25 lut 15:43
karolajn:
25 lut 16:14
ICSP: chwilkę.
25 lut 16:37
ICSP: 12 l na 100km
| | 12 | | 3 | |
czyli |
| l na km = |
| l na kilometr. |
| | 100 | | 25 | |
gdzie y to ilość paliwa w baku po przejechaniu x kilometrów.
Resztę sobie chyba powyliczacie?
25 lut 16:40
bolo: a mógłbyś to jakoś ponazywać i wyjasnić, bo nie do końca rozumiem..
25 lut 16:50
ICSP: !. Muszę obliczyć ile litrów paliwa samochód potrzebuje na przejechanie 1km
12l − 100km
xl − 1k
100x = 12
| | 3 | |
x = |
| l paliwa na przejechanie 1 km. |
| | 25 | |
Teraz zauważam że co kilometr będzie tracił taką samą ilość paliwa.
na początku będzie miał 50l
y − ilość paliwa w baku po przejechaniu x kilometrów
x − liczba kilometrów które samochód przejechał
| | 3 | |
y = − |
| x + 50 . Minus wziął się stad że samochód traci paliwo. |
| | 25 | |
25 lut 16:54
bolo: na 50 l przejedzie 416,6 km ? Dobrze policzyłem ?
25 lut 17:18