awdawdawdad
karolajn: Rozwiąż równianie
(x+2)3−12√2=x2(x+6)+2−
i spraddz czy rozwiązanie tego równiania jest miejscem zerowym funkcji y=(√2−1)x+1
Miejsce zerowe wyszło −√2−1
ale z równania wychodzą mi dosyć dziwne wyniki. Mógłby ktoś to rozwiązać ?
25 lut 15:10
kropek : cos jest jeszcze po 2 ?
25 lut 15:15
karolajn: tak tam nie jest 2− tylko 20
25 lut 15:26
Basia:
(x+2)3−12√2 = x2(x+6)+20
x3+6x2+12x+8−12√2 = x3+6x2+20
12x= 12+12√2
x = 1+√2
a miejsce zerowe drugiej funkcji to jak policzyłeś −1−√2
1+√2 ≠ −1−√2
25 lut 15:34
kropek : x
3+6x
2+12x+8−12
√2=x
3+6x
2+20
porzadkujesz i przenosisz
12x=12+ 12
√2
x=1+
√2
a miejsce zerowe to takie jak Twoje

roznia sie znakiem
25 lut 15:34
karolajn: dzięki
25 lut 15:41
karolajn: jeżeli macie czas to napisze wam zaraz inne zadanie ,z którym też mam problem.
25 lut 15:41
karolajn: Przedyskutuj liczbę rozwiązań równiania k2(x+3)−6k=p(k−2)+4x
w zależności od wartości parametrów k i p. W przypadku istnienia rozwiązania wycznacz je i
przedsaw w najprostszej postaci.
Jak to zrobić ?
25 lut 15:43
kropek : ja bym to przerzucił na jedna str i uporzadkował
25 lut 15:57
karolajn: wiem, że trzeba uporządkować później przeprowadzić dyskusje, ale chciałbym żeby ktoś to zrobił.
Traktowałbym to jako wzór w następnych zadanich.
25 lut 16:13
Basia:
po co na jedną stronę; przecież
x tam występuje tylko w
pierwszej potędze
k
2(x+3)−4x = p(k−2)+6k
k
2x + 3k
2−4x = pk−2p+6k
x(k
2−4) = −3k
2 + (p+6)k − 2p
1.
k
2−4 = 0 ⇔ k= −2 lub k=2
dla k = −2
masz
x*0 = −3*4+(p+6)*(−2) − 2p
0 = −12−2p−12−2p
4p = −24
p = −6
dla k= −2 i p = −6 równanie jest tożsamościowe (nieskończenie wiele rozwiązań)
dla k = −2 i p≠ −6 równanie sprzeczne (nie ma rozwiązania)
dla k=2
masz
x*0 = −3*4+(p+6)*2−2p
0 = −12+2p+12−1p
0=0
dla k=2 i dowolnego p równanie jest tożsamościowe (nieskończenie wiele rozwiązań)
2.
k
2−4 ≠0 ⇔ k≠ −2 i k≠2
wtedy
| | −3k2 + (p+6)k − 2p | |
x = |
| = |
| | k2−4 | |
| −3k2+pk+6k−2p | |
| = |
| (k−2)(k+2) | |
| −3k(k−2)+p(k−2) | |
| = |
| (k−2)(k+2) | |
25 lut 16:27
bolo: Chyba źle przepisalaś równianie. Tam jest −6k, nie −4x
25 lut 17:12