różnowartościowość oraz inf A
manieq: Witam, mam problem z dwoma zadaniami, jednym z nich jest sprawdzenie czy funkcja jest
różnowartościowa(1) oraz znaleźć kres dolny danej funkcji(2)
1. g(x)= |x+2|+1
2. inf A gdzie A = { x∊R : 2x+1 − 3x < 2x−1
25 lut 15:09
Basia:
ad.1
g(x
1)=g(x
2) ⇔
|x
1+2|+1=|x
2+2|+1 ⇔
|x
1+2|=|x
2+2| ⇔
x
1+2 = x
2+2 lub x
1+2= −(x
2+2) ⇔
x
1=x
2 lub x
1+x
2 = −4
np. x
1 = 0 x
2 = −4
g(0)=|0+2|+1 = 3
g(−4) = |−4+2|+1 = |−2|+1 = 3
g(0)=g(−4) a 0≠ −4
nie jest różnowartościowa
ad.2
to nie jest funkcja tylko zbiór rozwiązań nierówności
2
x+1 − 3
x < 2
x−1
2
x+1−2
x−1 < 3
x
2
x*2 − 2
x*2
−1 < 3
x
2
x(2−
11) < 3
x /:2
x (można bo 2
x jest zawsze dodatnie)
(
32)
x>
32
x>1
A= (1,+
∞)
inf A = 1
25 lut 15:26
manieq: Dziękuję za rozwiązanie tych zadań
25 lut 16:03
manieq: mam jeszcze pytanie co do tych rzędów
2x(2−11) < 3x /:2x skąd tu się wzięło 1/1
32 < (32)x czemu 2 − 11 = 32 ?
25 lut 16:19
kropek : a ile to jest 2− 0.5 ?
25 lut 16:24
kropek : tam w mianowniku powinna byc 2 i po problemie
25 lut 16:24
manieq: No jak tam jest 2 − 1/2 to już wszystko wyjaśnia
25 lut 16:30
Basia:
2−1 = 12 oczywiście, że tak ma być 2−12 = 32
literówka to jest
25 lut 16:36