matematykaszkolna.pl
Moje dzisiejsze zadanie ze sprawdzianu. Nie zrobiłem:( ICSP: Dany jest ostrosłup w którym podstawa to pewien czworokąt ABCD. Mamy obliczyć Ad mając dane: |AB| = 7 |BC| = 3 |CD| = 5 Oraz fakt iż wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 75 stopni
25 lut 14:49
ICSP: Zrobi ktoś? Mi wyszło |AD| = 9 ale to chyba jest źle:(
25 lut 18:58
Patysia: Ja nie podołałamemotka
25 lut 19:09
utan: było takie twierdzienie. Jeżeli wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod tym samym kątem wówczas w podstawie ostrosłupa można wpisać okra i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa. czyli stąd wynika, żę w czworokąt ABCD można wpisać okrąg, aby w dowolny czworokąt można było wpisać okrąg musi zachodzić: (stąd: https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html) |AB| + |CD| = |AD| + |BC| 7 + 5 = |AD| + 3 |AD| = 9
25 lut 19:11
ICSP: Bardzo dziękujęemotka
25 lut 20:18
Eta: emotka
25 lut 20:20
ICSP: Przepraszam, mógłbyś mi jeszcze podać nazwę tego twierdzenia?
25 lut 23:26
ancymon: nie wiem czy ono ma nazwe ale kolejne warte zapamietania: Jezeli wszystkie krawedzie boczne ostroslupa sa rownej dlugosci to na podstawie ostroslupa mozemy opisac okrag i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa.
25 lut 23:50
ICSP: czyli okręgi są współśrodkowe?
25 lut 23:53