Moje dzisiejsze zadanie ze sprawdzianu. Nie zrobiłem:(
ICSP: Dany jest ostrosłup w którym podstawa to pewien czworokąt ABCD. Mamy obliczyć Ad mając dane:
|AB| = 7
|BC| = 3
|CD| = 5
Oraz fakt iż wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 75 stopni
25 lut 14:49
ICSP: Zrobi ktoś? Mi wyszło |AD| = 9 ale to chyba jest źle:(
25 lut 18:58
Patysia: Ja nie podołałam
25 lut 19:09
utan: było takie twierdzienie.
Jeżeli wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod tym samym kątem wówczas
w podstawie ostrosłupa można wpisać okra i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu
wpisanego w podstawę ostrosłupa.
czyli stąd wynika, żę w czworokąt ABCD można wpisać okrąg, aby w dowolny czworokąt można było
wpisać okrąg musi zachodzić: (stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html)
|AB| + |CD| = |AD| + |BC|
7 + 5 = |AD| + 3
|AD| = 9
25 lut 19:11
ICSP: Bardzo dziękuję
25 lut 20:18
Eta:
25 lut 20:20
ICSP: Przepraszam, mógłbyś mi jeszcze podać nazwę tego twierdzenia?
25 lut 23:26
ancymon: nie wiem czy ono ma nazwe ale kolejne warte zapamietania:
Jezeli wszystkie krawedzie boczne ostroslupa sa rownej dlugosci to na podstawie ostroslupa
mozemy opisac okrag i spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie
ostrosłupa.
25 lut 23:50
ICSP: czyli okręgi są współśrodkowe?
25 lut 23:53