Błagam o podpowiedz ;)
Niekumata i to bardzo xD :

Mam takie zadanie;
Obwód prostokąta jest równy 42 cm . Jeżeli jeden bok tego prostokąta zwiększymy 25 %, drugi
bok zmniejszymy o 2 cm, to obwód prostokąta nie ulegnie zmianie. Oblicz długość boków tego
prostokąta.
ja tyle zrobiłam
bok a + 25 % = a + 0.25
bok b − 2 cm
I mam pytanie mam zrobić z tego jakiś układ równań czy mam po prostu podstawić do ob = 2a + 2b
?
Proszę o podpowiedź
25 lut 14:16
kropek : ukł rownan
2a+2b=42
2 * 54 a +2*(b−2)=42
25 lut 14:19
Niekumata i to bardzo xD : Dziękuje kropku, idę robić
25 lut 14:28