x
pat: czy moze ktos mi pomoc.F−cja liniowa f przyjmuje wartosci dodatnie jedynie w przedziale(−∞,3)
,a do jej wykresu nalezy punkt A=(5,−4).Wyznacz wzor tej funkci.
25 lut 13:15
patryk:

jak widać z rysunku, współczynnik kierunkowy musi być ujemny, a do tego musi przechodzić wykres
przez punkt (3;0), gdzie y = ax + b
Układ równań:
−4 = 5a + b;
0 = 3a + b
25 lut 13:23
kropek :

rozwiazujesz ukł rownan
dla a≠0
−ba=3
−4=5a+b
z tego Ci wychodzi
b=−3a
−4=2a
a=−2
b=6
25 lut 13:26
pat: dzieki wielkie
25 lut 15:20