Zaznacz na płaszczyźnie zbiór Z= {(x,y):x∊R∧y∊R∧[x]=5∧y2<7}
karolajn: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór Z= {(x,y):x∊R∧y∊R∧[x]=5∧y2<7}
Prosze o pomoc !
25 lut 12:55
kropek : hmmm czy [x] oznacze ent (x)
25 lut 13:28
bolo: nie wiem co to oznacza. takie mam zadanie..
25 lut 16:52
Myisha: y2 to y2?
25 lut 17:06
bolo: tak
25 lut 17:08
Myisha:

Wydaje mi się że zbiorem jest ciemne pole. Troszkę krzywo, przepraszam ale talentu nie mam

p7 to
√7 i odpowiednio na dole −
√7
[x]=5 rozwiązaniem jest przedział <5;6)
y
2−7<0
(y−
√7)(y+
√7)<0
więc rozw. jest zbiór (−
√7;
√7)
25 lut 17:16