Macierz
Kali: Mam pytanie jak obliczyc układ równań z 3 niewiadomymi jeśli wyznacznik macierzy utworzonej z
wartości przy niewiadomych będzie równy zeru ?
Dane:
wyznacznik macierzy : detA = 0
wyznacznik X : Wx
korzystając ze wzoru:
x=Wx/detA
wychodzi sprzeczność, wieć w jaki sposób można rozwiązać taki uklad ?
25 lut 12:47
kropek : korzystaj z innej metody

napisz ten ukł rownan
25 lut 13:17
patryk: Gdy wyznacznik główny równy jest zero, oznacza to że brak rozwiązań.
Jeżeli do tego Wx = 0 wtedy by było nieskończenie wiele.
25 lut 13:17
Kali: no właśnie nie mam tego równania, możesz podać nazwę tej innej metody, bo sposobem Crammera się
nie da
27 lut 17:43
Basia:
metoda Kronneckera−Capellego
27 lut 17:45
Kali: dzięki wielkie
27 lut 18:21