matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotonicznosc i ekstrema
Dead:
f(x)=e
x
2
−1
x
(tam jest e do potego tego ulamka. Licze teraz pierwsza pochodna
1
f(x)'=e
x
2
−1
x
+
x
2
Noi teraz pojawia sie problem jak chce przyrownac to do zera albo f(x)>0,f(x)<0
1
e
x
2
−1
x
+
=0 noi jak sie za to zabrac?
x
2
1
rozbic to na e
x
2
−1
x
i
?
x
2
25 lut 11:49
kropek :
jak liczyłes tego pochodzna ? z jakiego wzoru ? ja bym ja jakos inaczej liczył niz Ty
25 lut 11:55
Dead:
x
2
−1
x
2
−1
f(x)'=e
*(
)'
x
x
25 lut 12:04
Dead:
ewentualnie tutaj moze blad zrobilem i wyjdzie:
1
e
x
2
−1
x
*(1+
)
x
2
25 lut 12:08
Dead:
up
25 lut 18:06