Fajne zadanko dla Godzia - geometria analityczna:)))
Gustlik: Godzio, mam jeszcze coś dla Ciebie

Przez punkt A=(a, b) poprowadź prostą prostopadłą do prostej x+2y−5=0, gdzie a jest
rozwiązaniem równania
zaś b jest rozwiązaniem równania
log
8{log
3[log
2(x+1)]}=0.
25 lut 01:08
Godzio: To akurat było dziecinnie proste
| | 2 | | 3 | |
( |
| )2x + 2 = ( |
| )4x + 16 |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )2x + 2 = ( |
| )−4x − 16 |
| | 3 | | 3 | |
2x + 2 = −4x − 16
6x = − 18
x = −3 ⇒ a = − 3
x + 1 > 0 ⇒ x > − 1, log
2(x + 1) > 0 ⇒ x + 1 > 1 => x > 0
log
3log
2(x + 1) > 0 ⇒ log
2(x + 1) > 1 ⇒ x + 1 > 2 ⇒ x > 1
D = (1,
∞)
log
8log
3log
2(x + 1) = 0
8
0 = log
3log
2(x + 1)
3
1 = log
2(x + 1)
2
3 = x + 1
x = 7 ⇒ b = 7
| | 1 | | 5 | |
A(−3,7) y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
a = 2
7 = 2 * (−3) + b
b = 13
y = 2x + 13
25 lut 01:29
Gustlik: Wiem, ale to było takie zadanko "na deser". Jutro znajdę Ci jakąś łamigłówkę matematyczną. Mam
jeszcze pytanko: zdajesz też fizykę? Bo z fizy też mam fajne zadanka. Pozdrawiam i życzę
dobrej nocy.
25 lut 01:55
Godzio:
Tak, zdaje rozszerzoną, ale to dopiero muszę się za nią wziąć, a z tym jest już ciężko bo nie
lubię jej aż tak żeby siedzieć nad nią tyle co nad matmą
25 lut 01:56
Daria: Kurde Godzio załamujesz mnie
25 lut 05:44
Daria: Godzio geniuszu polecasz czerwoną książkę Aksjomat Testy Maturalne ?
25 lut 05:57