Ciekawe zadanko dla Godzia :)))
Gustlik: W pierwszej urnie znajdują się kartki z napisanymi na nich liczbami:
| | 7 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
log√327, sin |
| π, log |
| ( |
| ) ( |
| − podstawa logarytmu), tg |
| π
|
| | 6 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | π | | 1 | | 1 | |
a w drugiej z liczbami log9tg |
| , log |
| (2√2) ( |
| − podstawa logarytmu), |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
Rzucamy kostką do gry. Jeżeli wypadnie liczba oczek nie większa od 4, to losujemy kartkę z
pierwszej urny, w przeciwnym przypadku z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
kartki z liczbą spełniająca nierówność: x
2≤1.
24 lut 23:55
kropek : to zad jest proste trzeba powyliczac co znajduje sie w urnach
potem rozwiazac nierownosc

i skorzystac z klasycznej def prawdopodobienstwa
24 lut 23:57
Gustlik: Ja wiem, znam to zadanie, bo sam je rozwiązywałem, tylko zadałem je Godziowi, bo chłopak zdaje
maturę.rozszerzoną. Ja nie oczekuję pomocy, ale dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
25 lut 00:04
kropek : no spoko

to powodzenia
25 lut 00:05
Godzio:
Zaraz się w to pobawię ale muszę chwilę odsapnąć bo dopiero wróciłem do domu
25 lut 00:25
Godzio:

1)
log
√327 = 6
| | 7 | | π | | π | | 1 | |
sin |
| π = sin(π + |
| ) = −sin |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 4 | | π | | π | |
tg |
| π = tg(π + |
| ) = tg |
| = √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2)
| | π | | √3 | | 1 | |
log9tg |
| = log9 |
| ⇒ 32x = 3−1/2 ⇒ x = − |
| |
| | 6 | | 3 | | 4 | |
| | 2n2 − 1 | | 2 − 1/n2 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| → − 2 |
| | n − n2 | | 1/m − 1 | |
x
2 ≤ 1 ⇒ x ∊ <−1,1>
D − dobre liczby Z − złe liczby
| | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 4 | |
P(D) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 3 | | 6 | | 9 | | 9 | |
25 lut 00:42
Gustlik: OK, super. Masz tylko mały błąd "w druku" w granicy, bo napisałeś w manowniku 1/m, zamiast 1/n,
ale to nie ma wpływu na rozwiązanie. Pozdrawiam
25 lut 00:58
Godzio:
Ufff

nie byłem do końca pewien rozwiązania
25 lut 01:24
Gustlik: Godzio − zamieściłem Ci jeszcze jedno fajne zadanko, ale chyba nieco prostsze od tego lecz też
na poziomie matury rozszerzonej. Wiem, że lubisz matmę, tak jak ja,, dla mnie takie zadanka to
rodzaj rozrywli i łamigłówki. Pozdrawiam
25 lut 01:28
Kasia: | | 4 | | 2 | |
Może mi ktoś wytłumaczyć czemu przy urnach jest |
| I |
| ? Proszę o pomoc. |
| | 6 | | 6 | |
1 maj 08:44
Janek191:
Liczby nie większe od 4 to 1, 2, 3, 4 − jest ich 4
więc
| 4 | | 2 | |
| , w przeciwnym przypadku mamy liczby 5 i 6 , czyli |
| |
| 6 | | 6 | |
1 maj 08:53
Kasia: Aha myślałam że mamy wziąć pod uwagę liczby z urny, dziękuję bardzo.
1 maj 09:02