trudne zad
kropek : Ustawiamy 101 namagnesowanycg sztabek zelaza jedna bezpośrednio za 2 w rzedzie orientujac je
niezaleznie i całkowicie losowo. Jednakowe bieguny magnesow odpychaja sie, a przeciwne
przyciagaja sie powodujac łaczenie w bloki. Obliczyc wartosc oczekiwana i wariancje liczby
blokow
pomoze ktos ale tak krok po kroku bo ciemny jestem.
24 lut 23:45
kropek : kurcze a moze mi ktos pomoze ^^
25 lut 00:07
Basia:
kropek czy Ty coś studiujesz ?
bo tak na oko to bez teorii mnogości się tu nie obejdzie, ale może się mylę
25 lut 00:31
Basia:
A = {1,2,...,101}
1≤k≤101
|Ω| = 2101 (liczba wszystkich podzbiorów zb.A)
P(X=k) = 2*liczba wszystkich możliwych podziałów zbioru A na k podzbiorów / 2101
tak to powinno chyba wyglądać
25 lut 00:38
kropek : staram sie ale jakos mi nie wychodzi

te sztabki trzeba zwiazac jakąś funkcja 2 zmiennych ? czy wystarczy jednej zmiennej w sumie
tylko mam problem nad zaleznoscia miedzy połozeniem
25 lut 00:40
kropek : hmm tylko widzisz jak tu policzyc wartosc oczekiwana jako srednia ? bo w sumie wartosc
oczekiwana stałej to stała
25 lut 00:48
Basia:
dlatego zaproponowałam metodę podzbiorów (też nie prostą)
dzielę ten zbiór kolejno:
na 1 podzbiór (1 możliwość) i albo (+,−) albo (−,+) czyli 2
na 2 podzbiory właściwe
liczba możliwości =100 możliwości i znowu *2
na 3 podzbiory właściwe i tu już mam problem, bo nie pamiętam jak to się liczy
...................
na 101 podzbiorów 1 możliwość*2
krótko mówiąc trzeba sobie przypomnieć jak się liczy liczbę rozbić zbioru n elementowego na k
podzbiorów właściwych
jeżeli to sprawdzisz reszta jest teoretycznie prosta (bo praktycznie to rachunki będą
koszmarne)
25 lut 01:05
kropek : dzieki wielkie musze to przetrawic na poczatek
25 lut 01:08
Basia:
no nie
| | 2 | | 1 | |
p1=P(X=1) = |
| = |
| |
| | 2101 | | 2100 | |
p
2=P(X=2) = U{200}{2
101 = U{100}{2
100
..................
to nie jest stała
EX = p
1*1+p
2*2+p
3*3+....+p
101*101
25 lut 01:10