szybkie pytanie o pochodną
Avelyn: mam pod pierwiastkiem sinx + arccosx, jak liczy się pochodną w takim przypadku? (tzn kiedy pod
pierwiastkiem jest suma 2 różnych funkcji)
24 lut 23:06
kropek : z pochodnej złozonej.
bo masz pierwiastek ogolnie pochodna sumy to suma pochodnych
24 lut 23:08
Avelyn: ale suma pod pierwiastkiem to nie suma pierwiastków przecież? Chyba że tak to ma być : √f(x)'
+ g(x)' ?
24 lut 23:12
kropek : nie, ja bym to zrobił tak :
√sin+arccos = 12√sin+arccos razy (pochodna sin plus poch arccos)
24 lut 23:17
Avelyn: może i tak, thx
24 lut 23:23
kropek : a masz odp ?
24 lut 23:24
Avelyn: niestety nie
24 lut 23:24
kropek : najlepiej policz w jakims programiku matematycznym
24 lut 23:27
Basia:
kropek jest dobrze
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *[cosx − |
| ] |
| | 2√sinx+arccosx | | √1−x2 | |
i tyle
24 lut 23:31
kropek : zgadza sie Ty juz wyliczyłas odpowiednie pochodne dlatego jest z minusem
24 lut 23:34
Bogdan:
f(x) =
√sinx + arccosx
| | 1 | | −1 | |
f'(x) = |
| * (cosx + |
| ) |
| | 2√sinx + arccosx | | √1 − x2 | |
24 lut 23:35
Basia:
toż napisałam,że jest dobrze i tylko skończyłam
24 lut 23:35
Bogdan:
Przepraszam
Basiu, nie widziałem Twojego wpisu, gdy wysyłałem swój
24 lut 23:39
Basia:
Witaj Bogdanie, to było do kropka, ja nie widziałam Twojego.
24 lut 23:54