Wykaż, że liczba a jest naturalna.
poziomka: Wykaż, że liczba a jest naturalna.
a=
√9 − 4√2 +
√11 + 6√2 − 3
√2
mała wskazówka?
24 lut 22:30
kropek : moze podnies do kwadratu
24 lut 22:32
ICSP: 9 − 4√2 = (2√2 − 1)2
11 + 6√2 = (3 + √2)2
24 lut 22:33
poziomka: Próbuję, ale jak zawsze robię coś źle i wychodzi nie to co trzeba xP
24 lut 22:33
ICSP: a = √(2√2−1)2 + √(3+√2)2 − 3√2 = |2√2 −1| + |3+√2| − 3√2 = 2√2 − 1 + 3 +
√2 − 3√2 = 2
24 lut 22:34
poziomka: Ok, dzięki ICSP, wyszło 2
24 lut 22:36
kropek : rozsadnie nie pomyslałem

nad taka rozkmina
24 lut 22:38
poziomka: Ja właśnie też mam zawsze problem z najprostszymi rzeczami.. ale jeszcze raz dzięki
24 lut 22:39
ICSP: poprostu już tyle zadań takiego typu zrobiłem ze samo wychodzi
24 lut 22:39
poziomka: No ja rozumiem

"50 rozwiążesz, 51 samo się rozwiąże,,"
24 lut 22:42
Basia:
jak się tego nie widzi to sposób jest taki:
(a−b
√2)
2 = a
2−2ab
√2+2b
2
stąd
a
2+2b
2 = 9
2ab = 4
a
2+2b
2 = 9
a
4+8=9a
2
a
4−9a
2+8 = 0
Δ=81−32 = 49
√Δ = 7
| | 9−7 | |
a2 = |
| = 1 ⇔ a=1 lub a=−1 |
| | 2 | |
lub
| | 9+7 | |
a2 = |
| = 8 ⇔ a=√8 lub a=−√8 |
| | 2 | |
no to najwygodniej wziąć
a=1 i b = 2
stąd
9−4
√2 = (1−2
√2)
2
na początku to dużo liczenia
potem nabiera się wprawy i widzi się bez tych rachunków
24 lut 23:28