Niónoci wielomianowe z wart. bezwzgledną
Linka: Witam, proszę o pomoc, bo nie mogę się z tym uporać, a chcę to rozwiązać jako przygotowanie do
pracy klasowej z wielomianów. Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie

1) |(x
2 − 9)(x
2 − 25)| ≤ 0
2) |x
3 + x
2 − 5x + 3| > x
3 + x
2 − 5x + 3
3) 3x
2 ≤ |x
3 − 4x|
24 lut 22:04
gocha926: 1) to będzie równanie, bo z modułu nigdy nie wychodzi liczba ujemna. więc:
|(x2 − 9)(x2 − 25)| = 0 ⇔ (x − 3)(x + 3)(x − 5)(x + 5) = 0, więc x ∊ {−5, −3, 3, 5}
24 lut 22:35
Basia:
ad.2
rozkładamy W(x)=x
3+x
2−5x+3
1 jest pierwiastkiem W(x) bo
W(1) = 1
3+1
2−5*1+3 = 0
x
3+x
2−5x+3 : (x−1) = x
2+2x−3
−x
3+x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x
2−5x+3
−2x
2+2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x+3
3x−3
−−−−−−−−−−−−−−−−
=====
x
3+x
2−5x+3=(x−1)(x
2+2x−3)
P(x) = x
2+2x−3
Δ=2
2−4*1*(−3) = 4+12=16
√Δ = 4
x
3+x
2−5x+3 = (x−1)(x+3)(x−1) = (x−1)
2(x+3)
stąd:
x
3+x
2−5x+3 < 0 ⇔ x+3<0 ⇔ x< −3
|f(x)| > f(x) ⇔ f(x)<0 ⇔ x< −3
24 lut 23:07
Basia:
ad.3
3x2 ≤ |x3−4x|
3x2 ≤ |x(x2−4)|
3x2 ≤ |x(x−2)(x+2)|
1.
x3−4x < 0 ⇔ x<−2 lub 0<x<2 ⇔ x∊(−∞,−2)∪(0,2)
wtedy |x3−4x| = −(x3−4x) = −x3+4x
i masz
3x2 ≤ −x3+4x
x3+3x2−4x ≤ 0
x(x2+3x−4) ≤ 0
x(x+4)(x−1) ≤ 0
x∊(−∞,−4>∪<0,1>
stąd
x∊[(−∞,−2)∪(0,2)]]∩[(−∞,−4>∪<0,1>] = (−∞,−4>∪<0,1>
2.
x3−4x ≥ 0 ⇔ −2≤x≤0 lub x≥2 ⇔ x∊<−2,0>)∪<2,+∞)
wtedy |x3−4x| = x3−4x
i masz
3x2 ≤ x3−4x
−x3+3x2+4x ≤ 0
x(−x2+3x+4) ≤ 0
dokończ tak jak w (1)
rozwiązaniem jest suma rozwiązań (1) i (2)
24 lut 23:18
Gustlik: Basiu teraz to Ty pojechałaś z Warszawy do Gdyni przez Zakopane. Od dzielenia wielomianu przez
dwumian jest schemat Hornera, w dodatku masz od razu znaleziony pierwiastek, bo na końcu
tabelki wychodzi reszta:
1 1 −5 3
1 1 2 −3 0 ← W(1)=0
(x−1)(x2+2x−3)=0, dalej bez zmian.
O wiele mniej liczenia niż słupkiem i trudniej o pomyłkę. Pozdrawiam.
25 lut 00:35
Basia:
a ja nie cierpię schematu Hornera i wiele osób podziela to uczucie
25 lut 00:39
Linka: Mi osobiście nie przeszkadza schemat Hornera

Ale dziękuję wszystkim za rozwiązanie i zarazem
wytłumaczenie

W razie wątpliwości jeszcze napiszę, ale mam nadzieję, że resztę sama już
rozwiążę (zadanie związane z 1 podpunktem już rozwiązałam sama)
25 lut 11:18
Linka: Niestety, nie udaje mi się. Na razie siedzę nad tym, z podpunktu 2. Poprawcie mnie tam, gdzie
robię błędy, proszę!
Przykład: |x3 − 3x − 2| ≤ x3 − 3x − 2
czyli |f(x)| ≤ f(x), ale to jest niemożliwe, ponieważ wart. bezwzględna nigdy nie będzie
mniejsza w takim równaniu, więc zostaje nam rozpatrzyć równość obu stron, prawda?
Rozkładam W(x) czynniki i mi wychodzi niebieski(x+1)(x2 − x − 2).
25 lut 11:59
Linka: A nie, jednak udało mi się to rozwiązać. Po prostu błąd przy jednym obliczeniu.
25 lut 12:03
Gustlik: Do Basi:
A ja go właśnie lubię i wśrod moich uczniów jest on wręcz zachwalany − wszyscy, których znam,
wolą schemat Hornera niż dzielenie, ale pokazuje oczywiście obie metody. Schematem jest dużo
szybciej, a na maturze czas jest cenny. Pozdrawiam
26 lut 00:01