Zadanie
Zrobi ktoś to?????????????: rury ułożono w warstwach różniących się o 1 rurę. Ułożono w ten sposób 652 rury. Każda o
średnicy 60mm. Dolna warstwa zajeła 2,4m. Czy można je ułożyć na jednym stosie? jeżeli
tak to ile jest w 3 najwyższych warstwach?
9 lut 14:16
Slaby matematyk: 2,4m to 2400mm
W najnizszej warstwie mamy 2400/60 = 40 rur
liczby rur w kolejnych warstwach tworza ciag arytmetyczny gdzie:
a1 = 1
a40 = 40 (n= 40)
r = 1
Sprawdzamy czy na pelnym stosie zawierajacym 40 warstw zmieszcza sie 652 rury:
onliczamy sume ciagu arytmetycznego
Sn =(40+1)/2 *40 = 820
820 > 652 => rury zmieszcza sie na jednym stosie.
Nastepnie liczymy ile rur jest w najwyzszych warstwach:
laczymy wzory na sume n wyrazow ciagu i n-ty wyraz ciagu by ulozyc odpowiednie rownanie i
otzrymujemy cos takiego:
652 = {40 + [40 + (n-1)*(-1)]} / 2 * n | (tym razem przyjalem sobie ze ciag jest
malejacy przy r = -1)
Przeksztalcamy to do mniej skomplikowanej postaci:
1304 - 81n + n2 = 0
obliczamy delte
Δ = 1345
Pierwiastki:
n1 >40 wiec nie obchodzi nas bo nie moze byc wiecej warstw niz 40
n2 ≈22,15
A wiec mamy 22 warswy i "kawalek" 23.
Liczymy sume ciagu o 22 wyrazach:
S = [40 + (22-1)*(-1)]/2 = 649 -> tyle mamy rur na 22 warstwach
na ostatniej mamy 652 - 649 = 3
a wiec:
warstwa 23. liczy 3 rury
warstwa 22. liczy 19 rur
warstwa 21. liczy 20 rur
9 lut 14:42
:): dziękuję
9 lut 14:45
9 lut 14:50
:): laczymy wzory na sume n wyrazow ciagu i n-ty wyraz ciagu by ulozyc odpowiednie rownanie
i
otzrymujemy cos takiego:
TO JAKI TO BĘDZIE WZÓR
9 lut 15:13
:): obliczamy ile jest rur w dolnej warstwie;
60 mm = 0,06m 2,4m : 0,06m= 40 rur w dolnej warstwie
40, 39, 38, ...... an --- tworzą ciąg arytmetyczny r=1 a1= 40
Sn= 652 Sn= (a1 +an)/2 * n
an = a1 +(n-1)*r to an = 40 + n-1 = 39+n
więc:
652= ( 40 +39 +n)*n/2
n2 +79n - 1304 =0 Δ=11 457 √Δ≈ 107,03
przyjmujemy n€N więc weźmy √Δ= 107
to n1= (-79 +107)/2= 14 warstw bo n2 <0 (odrzucamy)
więc policzmy ile jest w ostatniej warstwie
S14 = ( 40 + 39 +14)*14/2 = 651 ( w całym stosie 14- warstwowym)
więc jedna zostaje na samej górze stosu!
czyli w trzech ostatnich warstwach jest :
1 + a14 + a13
a14 = 39 +14 = 53 a13 = 39+13 = 52
więc w trzech ostatnich warstwach jest ich:
1 + 53 +52 = 106 rur
9 lut 15:25
Eta: Witam!
Sory! ale to ja się pomyliłam! r= -1 a nie r= 1
Więc rozwiązanie n= 22 warstwy jest poprawne!
Jeszcze raz bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd!
9 lut 16:23
:): nie szkodzi
9 lut 22:34