kasiek: Mam 90% pewność więc zapytaj jeszcze kogoś

Moim zdaniem na początku musimy znaleźć największy pierwiastek wielomianu W(x)=x
2+7x+12
a=1
b=7
c=12
Δ=b
2-4ac
Δ=1
√Δ=1
x
1 = -3 x
2= -4
Czyli największym pierwiastkiem wielomianu W(x) jest -3.
Teraz postaramy sie znaleźć największy pierwiastek wielomniany W
1(x) = x
3-5x
2-x+5
Musimy skorzystac z twierdzienia Bezout.
W
1(1) = 1-5-1+5
W
1(1) = 0
Oznacza to ze wielomian W
1(x) możemy podzielić przez (x-1) i ze 1 jest jednym z
pierwiastkow wielomianu
Po wykonaniu dzielenia otrzymujemy x
2-4x-5
Postępujemy tak samo jak z pierwszym wielomianem. Wyliczamy deltę i otrzymujemy dwa
pierwiastki: x
1 = 5 x
2 = -1
Najwiekszym pierwiastkiem wielomianu jest 5.
Czyli -3 - 5 = -8