badanie monotoniczności i ekstremów
Emilek: muszę zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema funkcji f(x) = ln(−x
2 + 9x)
Jeśli dobrze myślę to powinnam ustalić dziedzinę − od czego ona będzie zależała?
| | −2x + 9 | |
I liczę pierwszą pochodną, wychodzi coś takiego: |
| i jak mam narysować |
| | −x2 + 9x | |
wykres tej funkcji? (jeśli muszę w ogóle) Proszę o pomoc : <
24 lut 21:56
Emilek: pomóżcie jutro mam ostatnią szansę zaliczyć matmę ; D
24 lut 22:02
Emilek: ktoś na pewno ma chociaż mgliste pojęcie co z tym zrobić, please
24 lut 22:18
kropek : zalezy od liczby logarytmowanej musi byc wieksza od zera z def log
24 lut 22:23
Emilek: ok czyli −x2 + 9x = 0 i z tego liczę miejsca zerowe które odpadają z dziedziny?
24 lut 22:34
kropek : nie w dziedzinie jest tyle ze −x2=9x>0 i to bedziesz rozwiazywał
24 lut 22:37
Emilek: Ok a możesz mi powiedzieć czy ta pochodna jest dobrze policzona?
24 lut 22:40
kropek : dobrze
24 lut 22:41
Emilek: Ehh i tak nie wiem co z tym dalej robić, to będzie jakaś parabola, jak ten wykres ustalić?
24 lut 22:43
kropek : sec czytne sobie jak to sie robiło i Ci napisze
24 lut 22:43
Emilek: dzięki
24 lut 22:49
kropek : Ty musisz zbadac przebieg zmiennosci funkcji ?
24 lut 22:49
pochodna: ln(−x
2+9x)
Dziedzina (założenia):
1. −x
2+9x>0
Liczymy deltę i pierwiastki.
Δ=81 →
√Δ=9
x
1=0; x
2 = 9
Rysujemy oś x. Ramiona paraboli skierowane w dół. Punkty na osi to 0 i 9.
Zaznaczamy więc obszar nad ośką i otrzymuje zbiór rozwiązań: x∊(0,9)
Przyrównujemy pochodną do 0.
Otrzymujemy:
0=−2x+9 → x=4,5 ∊ Df − jest to punkt podejrzany o extremum.
| | 1 | |
f'(x) > 0 dla x ∊ (0, 4 |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
f'(x) < 0 dla x ∊ (4 |
| ,9) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Maximum lokalne w punkcie: 4 |
| , f(4 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 22:55
Emilek: hmm no monotoniczność i ekstrema w tym przypadku, czyli z tej pierwszej pochodnej
24 lut 22:56
Emilek: hm to tak jak myślałam z liczeniem miejsc zerowych. Dzięki wielkie ^^
24 lut 22:57
pochodna: spoko
24 lut 22:58