Planimetria - obwód trójkąta,
Raff:

Proszę o pomoc − planimetria:
W trójkąt prostokątny ABC wpisano okrąg. Punkty M, N, P są punktami styczności okręgu
odpowiednio z bokami AC, BC oraz AB. Przeciwprostokątna AB ma długość 20 cm, a długości
przyprostokątnych pozostają w stosunku |AC| : |BC| = 3 : 4. Oblicz obwód trójkąta PBC.
24 lut 21:44
Renia: Czyli AC=3x
BC=4x
Z trójkąta Pitagorejskiego AB=5x
5x=20
x=4
P trójkąta=1/2*AC*BC
P=0,5*12*16=96
Obw ABC=12x=12*4=48
Pole trójkąta obliczymy jako połowa obwodu razy promień okręgu wpisanego
P=0,5*48*r=24r
24r=96
r=4
CM=CN=r=4
AM=AP=AC=r=12−4=8
PB=AB−AP=20−8=12
Kąt ABC=α
czyli cos α=BC/AB
cosα=16/20=4/5
PC liczysz z twierdzenia cosinusów i już masz obwód
25 lut 17:29
Raff: Wszystko wyszło jak należy, dzięki!
27 lut 22:56