Bartekx: Przyjemne wielomiany

dany jest wielomian : W(x)=x
4−mx
3+nx
2−8. Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama jak
dla x=−2 oraz reszta z dzielenia tego wielomianu W(x) przez dwumian x−3 wynosi 82. Wyznacz mi
n i oblicz dla jakich x wartości tego wielomianu są większe od wartości wielomiany P(x)=x
4 +2
.
To zadanie z podstawy.
Nie umiem kompletnie wielomianów...
Może ktoś to zadanie rozpisać ? Mam jeszcze kilka podobnych, ale na przykładzie spróbuję je sam
rozwiązać.
Dziękuję.
24 lut 21:38
Bartekx: Proszę..
24 lut 21:48
Bartekx: Jeszcze raz proszę...
24 lut 21:56
kropek : korzystaj z twierdzenia o reszcie

to jest proste zadanko

o ile dobrze mysle
24 lut 22:02
smyk: Bardzo przyjemne
24 lut 22:07
Bartekx: No właśnie nie wychodzi mi z tego.
24 lut 22:07
kropek : proponował bym taki układ :
w(2)=w(−2)
w(3)=82
24 lut 22:09
Bartekx: yyy.. Obawiam się, że nie rozumiem...
24 lut 22:20
kropek : w miejsce x w wielomianie wstawiasz 2 i wyliczasz ile to wychodzi
potem
to samo tylko w miejsce x wstawiasz −2
24 lut 22:24
Bartekx: to rozumiem, ale skąd wziąłeś akurat te pierwiastki wielomianu ?
24 lut 22:25
ICSP: 82 = 34 − m(3)3 + n(3)2 − 8
16 − 8m + 4n − 8 = 16 +8m + 4n − 8
m = 0
24 lut 22:25
Bartekx: A dobra, nie było pytania... Późno już dla mnie
24 lut 22:26
kropek : wziałem to z tresci zad

ICSP dobrze kmini
24 lut 22:28