pozostałe 46 jakimś cudem zrobiłam. oto te feralne 4:
1. samochód w ciagu 1h przejechał 90 kmm w ciagu kolejnej godziny o 10 km mniej. samochod
razem
przejechał 440 km. ile h jechał? ja to obliczyłam dodając kilometry, aż wyszło 440, ale chyba
nie na tym to polega...
2. suma wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych wynosi ? (uparcie wychodzi mi 4806, za
każdym
razem )
3. srednia arytmetyczna liczba a,b,c,d,22 jest równa 14, zatem ile wynosi średnia a,b,c,d?
4. dany jest ciag geometryczny, w którym wyraz pierwszy jest równy 18, a suma dwóch
początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 24. iloraz tego ciągu jest liczbą:
a. równą −1 b. równą 1 c. wieksza od 1 d.mniejsza od 1
prosiłaby, chociażby o nakierowanie mnei, jak zrobic te zadania, bo jestem w kropce
| a1 + a90 | 10 + 99 | |||
S90 = | * n = | * 90 = 109 * 45 = 4905 | ||
| 2 | 2 |
| a2 | 6 | 1 | ||||
q= | = | = | ||||
| a1 | 18 | 3 |
ale bądź co bądź mam już 49 zadań <dumna>
dzięki wszystkim za pomoc