Gustlik: Można prosciej przekształcić równanie okręgu, wzorami skróconego mnożenia to jazda z Warszawy
do Gdyni przez Zakopane, że zacytuję tu słowa Basi.
x
2+y
2−4x−10y+20=0
r=
√a2+b2−C=
√22+52−20=
√4+25−20=
√9=3
S
1=(2, 5), r=3
(x−2)
2+(y−5)
2=9
Teraz przekształcam równanie prostej do postaci kierunkowej:
x−2y−2=0
−2y=−x+2 /:(−2)
Znajduję prostą prostopadłą do danej przechodzącą przez S
1=(2, 5)
y=−2x+b
5=−2*2+b
9=b
b=9
y=−2x+9
Wyznaczam punkt O przecięcia obu prostych − jest on środkiem odcinka S
1S
2:
{ y=−2x+9
−4x+18=x−2
−5x=−20 /:(−5)
x=4
y=−2*4+9
y=−8+9=1
O=(4, 1)
Liczę współrzędne punktu S
2=(x, y) bedącego obrazem S
1 w tej symetrii:
2+x=8
x=6
5+y=2
y=−3
S
2=(6, −3)
Zatem równanie okręgu symetrycznego wygląda tak:
(x−6)
2+(y+3)
2=9