szeregi, prosze o pomoc to wazne!
anna: ∞
∑ 1/elogn
n=1
prosze o pomoc to wazne!
24 lut 21:29
Basia:
no i co z tym szeregiem trzeba zrobić ?
zbadać zbieżność ?
24 lut 23:41
Basia:
wydaje mi się, że kryterium Raabego powinno rozstrzygnąć
24 lut 23:50
kropek : o kurcze a co ono mowi ?
czy mogłabys go przytoczyc ?
24 lut 23:51
24 lut 23:53
Basia:
można też tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| + |
| elog1 | | elog2 | | elog10 | |
| 1 | | 1 | |
| +.....+ |
| + |
| elog11 | | elog100 | |
| 1 | | 1 | |
| +.......+ |
| +.............. |
| elog101 | | elog1000 | |
ponieważ
log1<log2<...<log10=1
log11<log12<....<log100=2
log101<log102<....<log1000=3
...........................................
to
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S >9* |
| + 90* |
| + 900* |
| + 9000* |
| +..... = |
| | e1 | | e2 | | e3 | | e4 | |
| 9 | | 90 | | 900 | | 9000 | |
| + |
| + |
| + |
| +..... |
| e1 | | e2 | | e3 | | e4 | |
a to jest suma nieskończona ciągu geometrycznego
ponieważ q>1 i a
1>0 ciąg ten jest rozbieżny do +
∞ czyli badany szereg też
25 lut 01:34