zad
starcraft: Proszę o wskazówki do rozwiązania zadania.
Wyznaczyc wartosci parametru m tak, aby lim(n->oo) an = 2, gdzie
an = (mn2−1)/((m−1)n2+n)
Czy dla danej wartosci parametru m dany ciag jest rosnacy?
Dziękuje za pomoc!
9 lut 13:31
mmmm: podziel każdy czynnik przez n2 a otrzymasz końcowo równanie że m/(m-1)=2 a to już proste
bo n2/n2 =1 zaś n/n2 zmierza do 0
9 lut 14:12
starcraft: Ok rzeczywiście wziąłem prosty przykład, już poszukam trudniejszy
9 lut 14:27
Zrobi ktoś to?????????????: rury ułożono w warstwach różniących się o 1 rurę. Ułożono w ten sposób 652 rury. Każda o
średnicy 60mm. Dolna warstwa zajeła 2,4m. Czy można je ułożyć na jednym stosie? jeżeli
tak to ile jest w 3 najwyższych warstwach?
9 lut 14:27
starcraft: tzn chodzi mi ogólnie o to, czy jest jakiś "przepis" na znajdowanie takich parametrów "k"
jak np. w zadaniu:
Dla jakich wartosci parametru k ciag o wyrazie ogólnym
an = ((k−2)n+1)/((k2−2k−3)n−2) jest zbieżny do +-oo
9 lut 14:32
Zrobi ktoś to?????????????: rury ułożono w warstwach różniących się o 1 rurę. Ułożono w ten sposób 652 rury. Każda o
średnicy 60mm. Dolna warstwa zajeła 2,4m. Czy można je ułożyć na jednym stosie? jeżeli
tak to ile jest w 3 najwyższych warstwach?
9 lut 14:33
Zrobi ktoś to?????????????: prosze no

:(:(:(:(
9 lut 14:33
mmmm: generalnie chodzi o to aby uzyskac jakies równanie lub zalezość do obliczenia naszej
niewiadomej, dlatego zazwyczaj staramy sie pozbyć "n" z równania, i bazując na
własnościach granic i ciągów jakoś sobie radzimy
9 lut 14:41
9 lut 14:42
starcraft: czyli co...wiedząc, że np. przy k->oo granica ciągu 2k->+oo, to muszę szukać takiego
rozwiązania, aby przypominało to wcześniejsze...poza tym jak ciąg może być zbieżny do oo

przecież ciąg jest zbieżny gdy ma granicę skończoną? a zad jest spr. dla jakiego 'k'
ciąg jest zbieżny do +oo...jakieś podchwytliwe czy cuś?
9 lut 14:52