/j^p/
was: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Poprowadzono w tym
trójkącie prostą równoległą do przeciwprostokątnej która przecięła bok AC w punkcie D i bok BC
w punkcie E. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta ABC wiedząc, że |DE| =a. |∡ABC| =
|∡DAE|=α
24 lut 20:47
was:
24 lut 21:16
Eta:

Zuważ trzy trójkąty prostokątne podobne z cechy ( k,k,k)
ΔABC ~ ΔACE ~ ΔDCE
z ΔDEC :
| | |CE| | |
|
| = cosα ... => |CE|= a*cosα
|
| | a | |
z ΔACE:
| | |AC| | | cosα | |
|
| =ctgα ...... => |AC|=|EC|*ctgα= a*cosα* |
|
|
| | |EC| | | sinα | |
| | a*cos2α | |
zatem: |AC|= |
|
|
| | sinα | |
z ΔABC:
| | |AC| | | |AC| | | acos2α | | cosα | |
|
| = tgα ........ => |BC|= |
| = |
| * |
|
|
| | |BC| | | tgα | | sinα | | sinα | |
| | acos3α | |
zatem: |BC|= |
|
|
| | sin2α | |
24 lut 21:56
fd: dfg
13 lis 16:59