matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skrócenie ułamków.
unicorn792:
Mam skrócić ułamki: x
4
+ x
2
−2 / x
6
+8 Jak to rozpisać? ;x
24 lut 20:27
kachamacha:
x
4
+2x
2
−x
2
−2
x
2
(x
2
+2)−(x
2
+2)
=
=
(x
2
)
3
+2
3
(x
2
+2)(x
4
+2x
2
+4)
(x
2
+2)(x
2
−1)
x
2
−1
=
=
(x
2
+2)(x
4
+2x
2
+4)
x
4
+2x
2
+4
24 lut 20:44
andy:
x4+2x2−x2−2 x2(x2+2)−(x2+2) = = (x2)3+23 nie potrafie dalej
https://matematykaszkolna.pl/forum/81765.html
24 lut 20:46