Graniastosłupy
Piotrek.:

Witam chciałbym aby ktoś rozwiązał mi to zadanie. Pewnie każdy myśli ,że chce gotowca. Tak
,chcę ponieważ kiedy dostał bym 4−5 podciągnął bym swoją średnia z 1.67 na −−−− .Skręciłem
rzepkę i teraz to lipa takie zaległości. Więc z góry dziękuję jeżeli ktoś się zlituję i mi
pomoże.
Na rysunkach przedstawione są ostrosłupy prawidłowe. oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość każdego z tych ostrosłupów. Mianowicie chodzi mi o ten :
Dziękuję jeszcze raz.
24 lut 20:13
ICSP: Czworościan foremny... Krawędź oznaczamy jako a
Dla czworościanu foremnego są następujące wzorki:
P = a
2√3
24 lut 20:15
Piotrek.: Przepraszam Cię ale totalnie nie rozumiem co mam z tym zrobić dla tego proszę o pomoc właśnie
was... Jeżeli nikt nie pomoże ,rozumiem. To nie forum od tego.
24 lut 20:17
ICSP: Już ci mówię.
Czworościan foremny jest to taki ostrosłup który ma wszystkie krawedzie równej długości.
Ostrosłup prawidłowy to taki któy w podstawie ma wielokąt foremny
Przykłady wielokątów foremnych:
trójkąt równoboczny
kwadrat
sześciokąt foremny
24 lut 20:21
Piotrek.: Hmm a więc tak?
Pp=a²√3/4=9√3
Wysokość boku
3²+h²=9²
h²=81−9=72
h=√72=6√2
Pb=3*½*6*6√2=54√2
Pc=9√3+54√2
H²+(√3)²=(6√2)²
H²=72−3=69
H=√69
V=⅓*Pp*H=⅓*9√3*√69=3√207=9√23
24 lut 20:24
ICSP: Strasznie na około...
Skoro czworościan foremny ma wszystkie krawędzie równej długości to wszyskie jego ściany będą
miały równe pole(podstawa i ściany boczne) pole jednego trójkąta równobocznego(nie zapominaj o
wszystkich krawędziach równej długości) jest równe:
| | a2√3 | |
P = |
| . Czworościan ma cztery śiciany stąd pole czworościanu: |
| | 4 | |
p = U{a
2√3{4} * 4 = a
2√3. W twoim przypadku a = 9
P = 81
√3
24 lut 20:27
Piotrek.: Hmm coś niby zaczynam świtać. Ale przecież nie ma wszystkich obliczeń .
24 lut 20:31
ICSP: nie ma wszystkich obliczeń? Tzn.?
24 lut 20:32
Piotrek.: a2√3
P =
. Czworościan ma cztery śiciany stąd pole czworościanu:
4
p = U{a2√3{4} * 4 = a2√3. W twoim przypadku a = 9 P = 81√3
Tylko tyle? i już obliczone? Nie powinno być coś jeszcze? Bo jakoś nie mogę do tego dojść
24 lut 20:33
ICSP: Tylko tyle. Została jeszcze objętość.
24 lut 20:34
24 lut 20:35
Piotrek.: Hmm zaraz potrenuję jeszcze bo mam taki podobny ostrosłup. Wiem ,że jeszcze objętość hmm.
Robiłem już takie 3 ostrosłupy i ten jest jakiś dziwny. I nie wiem co to za
p =" U "{a2√3{4} * 4 = a2√3. Co to jest te U. Jestem w gimnazjum i bardziej przydało by mi
się to napisać "pogimnazjalsku"
24 lut 20:37
ICSP: to U to jest ułamek używany na tej stronce dla zapisanie dla przykładu:
| 2 | |
| zapisuję jako U{2}{3 tylko zapominałem tam gdzieś dodać takie nawiasu: ] no i powstało |
| 3 | |
takie cos
24 lut 20:40
Piotrek.: Kurdę pomieszało mi się... wszystko już. Wiem że o dużo proszę ale czy mógłbyś to napisać
jeszcze raz ja na prawdę jestem słaby z matematyki i jak chciałbym TYLKO gotowca to by juz
mnie tu nie było nie męczył bym sie ja po prostu uczę się z kogoś przykładu a mnie w szkole
nie było kupe czasu.
24 lut 20:45
Piotrek.: Proszę ,błagam was. Pomóżcie mi ; /
24 lut 20:55
ICSP: P = a
2√3
a = 9
P = 81
√3
a = 9
Proponowałby przepisać jeszcze wyznaczanie tych wzorów ze strony którą wyżej podałem.
24 lut 20:58
Piotrek.: Kurdę dziękuję Ci bardzo.. Lecz i tak mam małe zastrzeżenia babka wie że ja słaby jestem i jak
jej to dam w 5 linijkach to nie wiem co to będzie ale i tak dzięki wielkie. Myslałem że będzie
tego dużo tak jak ja mam w zeszycie po całą stronę pisania.Oki przepiszę.
24 lut 21:00
Piotrek.: ICSP czy to jest najbardziej jak się da skrócone ?

Jak tak to czy da się to bardziej
rozpisać?
24 lut 21:06
Piotrek.: Widzę że ICPS już nie ma więc mógłby mi ktoś powiedzieć czy to co jest napisane 3 posty wyżej
da się bardziej rozpisać?
24 lut 21:21
ICSP: Tzn chcesz to bardziej rozpisać?
24 lut 21:25
Piotrek.: Tak

Dokładnie tak (i po co ja robiłem 2 temat "gafa" )
24 lut 21:27
ICSP: Pola bardzije nie skrócę. Już zaczynam pisać objętość.
24 lut 21:28
Piotrek.: Ok ,dzięki
24 lut 21:29
ICSP:
krawędź oznaczam jako a
a = 9
| | 1 | | 81√3 | | 81√3 | |
V = |
| * |
| * H = |
| * H |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
h − wysokość trójkąta równobocznego znajdującego się w podstawie.
| | 2 | |
Liczę promień okręgu opisanego na tym trójkącie( |
| h) |
| | 3 | |
Tworzę trójkąt prostokątny z użyciem wysokości promienia okregu opisanego oraz krawedzi
bocznej:
(3
√3)
2 + H
2 = 9
2 ⇔ H
2 = 81 − 27 ⇔ H
2 = 54 ⇔ H
=
√54 ⇔ H = 3
√6
| | 81√3 | | 81√3 | | 81 * 3 * √12 | | 81 * 3 * √2 | |
V = |
| * H = |
| * 3√6 = |
| = |
| = |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
24 lut 21:36
Piotrek.: O stary dziękuję Ci na prawdę dobry z Ciebie człowiek.
24 lut 21:37
ICSP: Z tym Pp znowu mi nie wyszło tam powinno byc dzielone przez 4 a nie {4}
24 lut 21:38
Piotrek.: (3√3)2 + H2 = 92 ⇔ H2 = 81 − 27 ⇔ H2 = 54 ⇔ H = √54 ⇔ H = 3√6
Co oznaczają te strzałki ?

ze to to to ?
24 lut 21:42
Piotrek.: Wiem tam już jakoś przelazłem
24 lut 21:42
ICSP: To są pierwiastki.
24 lut 21:43
ICSP: a te strzałki oznaczają wtedy i tylko wtedy.
24 lut 21:43
ICSP: Można to też przepisywać pod spodem. Te strzałki wprowadza sie w liceum.
24 lut 21:44
Piotrek.: aha

hmm tego jeszcze u mnie nie było da radę to jakoś zastapić?
24 lut 21:44
ICSP: Przepisuj pod spodem.
24 lut 21:45
ICSP: (3√3)2 + H2 = 81
H2 = 81 − 27
H2 = 54
H = 3√6
24 lut 21:46
Piotrek.: o dzięki dzięki
24 lut 21:47