Wielomiany
Dawid: Reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x−1 jest rowan 2, a z dzielenia przez dwumian x−3
jesst rowna5. Podaj wielomian R(x), ktory jest reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
(x−1)(x−3)
Jak to to zrobic ?
nie prosze tyle o wynik co o wyjasnienie jak to rozwiazac
24 lut 19:21
Dawid: up
24 lut 19:33
ICSP: Reszta z dzielenia wielomianu przez jakiś inny wielomian jest zawsze o stopień niższa od
wielomianu przez który dzielimy.
Ty dzielisz przez wielomian stopnia drugiego wiec reszta będzie stopnia pierwszego : ax + b
w(x) = q(x)*p(x) + r(x)
w(x) = q(x)*p(x) + ax + b. Ponieważ g(x) * p(x) = 0 zapisuję resztę z dzielenia np. przez
dwumian x−1 następująco:
2 = a + b
a drugie równanie z drugiej reszty
5 = 3a + b
24 lut 19:36
Dawid: p(x) tzn (x−1)(x−3) tak ?
a mozesz powiedziec jak dojsc do tego
2=a+b i 5= 3a+b ?
24 lut 19:41
ICSP: w(x) = p(x)*q(x) + r(x)
Jeżeli wystepuje reszta to znaczy ze wyrażenie p(x)*q(x) jest zerowe:
w(1) = 0 + a (1) + b
2 = 0 + a + b
w(3) = 0 + a(3) + b
5 = 3a + b
24 lut 19:45
Dawid: no ok ale dlczaczego zamiast w(1) masz 2 a zamiast w(3) 5

tego nie rozumiem skad sie bierze
24 lut 19:47
Dawid: aha ok juz kumam xD
sorka i dziki za pomoc xD
24 lut 19:49
Dawid: juz chyba nie trybie coraz bardziej pasuje na dzisiaj xD
24 lut 19:49