Agnieszka: proszę o pomoc z PRAWDOPODOBIEŃSTWA. Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych
wylosowano 3 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, źe wśród wylosowanych kul dokładnie 2
są białe? Z góry dziekuje
26 mar 15:38
Agatusia: mamy dwa zbiory A (4 biale) i B (6 czarnych)
na poczatek trzeba policzyc moc omegi czyli wszystkie mozliwosci losowania 3 kul z 10
(zbioru A i B w sumie)
Combinacja 3 z 10 = 120 =moc omegi.
teraz zdarzenie A - dokladnie dwie biale czyli, dwie biale i jedna czarna
wiec:
Combinujemy 2 z 4 bialych i (iloczyn) Combinujemy 1 z 6 czarnych = 6 * 6 = 36
P(A) = 36/120 = 0,3
27 mar 14:25
Agnieszka: dzieki

mam nadzieje ze to jest dobrze, bo ja wogole tego nie rozumiem
27 mar 16:49