Rozwiąż równanie
KTO POMOŻE?: (2+5x)2=19x+(x−4)(x+5)
24 lut 17:48
ICSP: wymnóż i zredukuj wyrazy podobne. Zostanie tylko równanie kwadratowe.
24 lut 17:49
KTO POMOŻE?: ale jak

?
24 lut 17:50
ICSP: normalnie. Wzory skróconego mnożenia:
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd
24 lut 17:51
KTO POMOŻE?: i tak nie umiem ...
24 lut 17:59
ancymon: popatrz i analizuj poki nie zrozumiesz, to zbyt prosta rzecz
24 lut 18:02
KTO POMOŻE?: dla mnie ciezka

i dla tego cgcialam by mi ktoś pokazał jak się to rowiązuje
24 lut 18:08
dero2005:
(2+5x)2 = 19x + (x−4)(x+4) (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 (a−b)(a+b) = a2 − b2
4 + 20x + 25x2 = 19x + x2 − 16
25x2 − x2 + 20x − 19x + 4 + 16 = 0
24x2 + x + 20 = 0
Δ = 1 − 4* 24*20 = −1919
Δ<0
brak rozwiązania
24 lut 20:20
dero2005:
źle przepisałem ten przykład, jeszcze raz
(2+5x)
2 = 19x+(x−4)(x+5)
4+20x+25x
2 = 19x+x
2+5x−4x−20
25x
2−x
2+20x−19x−5x+4x+4+20 = 0
24x
2+24 = 0 |:24
x
2+1 = 0
x
2 = −1
brak rozwiązania
24 lut 20:28