rozłoż na czynniki pierwsze
Monika3108: rozłóz na czynniki pierwsze:
a) 4x2 + 2x + 1
b)9x4 −6x2 + 1
c) 4x2 − 20x + 25
d)16x2 + 8x + 1
24 lut 17:36
Niunia85: do każdego liczysz delte i pierwiastki
24 lut 17:43
Monika3108: tak wiem ale chodzi mi o rozłożenie tego bez wyliczania tej delty...tylko nie moge wpasc na
sposob
24 lut 17:44
ICSP: no ebz przesady żeby Δ nie umieć liczyć
24 lut 17:50
Monika3108: umiem

/ ale chodzi mi o rozwiązanie bez liczenia delty

tak jak widac od razu że rozwiązaniem
x
2 + 2x + 1 jest (X+1)
2
24 lut 17:53
ancymon: tyle, że pierwsze równanie nie ma pierwiastków... 4x2+2x+1= x(4x+2)+1
24 lut 17:55
Monika3108: no dobra dzieki...:(
24 lut 17:56
patryk: Nie we wszystkich się tak da. Czemu delty nie możesz użyć?
da się
a) z delty
b) t = x2, t > 0
9t2 − 6t +1 = (3t − 1)2 = (3x2 −1) = (√3x −1)(√3x +1)
c) (2x − 5)2 = 4(x−2,5)2
d) (4x + 1)2 = 16(x + 0,25)2
24 lut 17:58
patryk: a) Δ = 4 − 16
więc nie rozkładalne.
24 lut 17:59
patryk: i jeszcze prawidłowo − t ≥ 0, a nie tylko t > 0
24 lut 18:00
patryk: w b) zjadłem jeszcze kwadrat
(3x2 − 1)2 = (3x2 − 1)(3x2 − 1) = (√3x−1)2(√3x+1)2
24 lut 18:01
Monika3108: dzięki bardzo...wiec policze to delta.
24 lut 18:02
domin694: x2−2
16 gru 20:37
domin694: musze rozlozyc na czynniki pierwsze
16 gru 20:38
krystek: a2−b2=(a+b)(a−b) lub licz Δ x1 x−2 (x−x1)(x−x2)
16 gru 20:40