rozwiaz rownanie
pola: √x2−6x+9=3
24 lut 17:34
ancymon: calosc jest pod pierwiastkiem?
24 lut 17:36
pola: tak
24 lut 17:37
ancymon: druga strona równania też?
24 lut 17:37
floopy: zakładam, że pierwiastek nie dotyczy =3
więc:
x2 −6x+9 to wzór skróconego mnożenia (x−3)2
zatem:
√(x−3)2 to po skróceniu po prostu: x−3
x−3 =3
x=6
24 lut 17:37
ancymon: no wlasnie bo z czyms takim jeszcze sie nie spotkalem zeby obie strony byly pod jednym
pierwiastkiem
24 lut 17:38
pola: macie racje zle spojrzalam . dzieki
24 lut 17:43
ICSP: x = 6 v x = 0
24 lut 17:46