prawdopodobieństwo
miki102: zadanie 1
rzucamy dwa razy kostką do gry.
a) ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek równej 7?
b) ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek mniejszej niż 7?
zada 2
Kuba zapomniał czterocyfrowy szyfr zamka.Pamietał jedynie, ze żadna z cyfr nie jest zerem
ani dziewiątką.
ile maksymalnie układów musiałby sprawdzić?
zad 3
W szufladzie jest 7 kredek, z których 3 nie są zatemperowane.
Wyciągamy3, w tym 2 zaostrzone.Na ile sposobów możemy to zrobić
9 lut 11:18
mm4: 1
Ω=36
a)możliwości wyrzucenia sumy oczek równej 7 = 6
b)ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek mniejszej niż 7 = 15
można to bardzo łatwo policzyć rysując kwadrat 6x6 i wypisując wszystkie możliwe sumy w
dwóch rzutach
2
8!=40320, bo bierzemy tylko 8 liczb pod uwage(1,2,3,4,5,6,7,8)
3
C24 * C13 = 6 (C24 - dwie kredki sposrod czterech zaostrzonych i C13 - czyli
jedna sposrod 3 nie zaostrzonych)
9 lut 11:28
miki102: bardzo ci dziękuję tylko że to zadanie 1 nie daje mi spokoju możesz mi to objaśnić
lub ewentualnie rozrysować
9 lut 12:00