rownoleglobok
1993: Miara kata rozwartego rownolegloboku jest o 74 stopnie wieksza od miary kata ostrego. znajdz
miary katow tego rownolegloboku . potrafie zrobic rysunek lecz obliczyc nie potrafie blagam
pomozcie
24 lut 17:24
ancymon: w równoległoboku kąt ostry i rozwarty muszą dać łącznie 180o
24 lut 17:25
24 lut 17:29
DareToBe: x − miara kąta ostrego
2x + 2(x + 74) = 360
2x + 2x + 148 = 360
4x = 212
x = 53
kąt ostry 53
kąt rozwarty 127
24 lut 17:30
ancymon: @1993
α+α+74o=180o ⇔ 2α=106o ⇔ α=53o
24 lut 17:35
1993: dzieki wszystkim
24 lut 17:38