dzielenie wielomianu przez dwumian
Dawid: Mam zadanie w ktorym mam wyznaczyc reszte z dzielenia wielomianu przez dwumian
w przykladzie a) ponizej wychodzi mi inaczej w b) wychodzi dobrze wiec nie daje.
x2010−x2011+x2012−2 przez x+1
mi wychodzi caly czas reszta −5 a w odp mam napisane ze reszta powinna wyjsc 1
jesli wychodzi mi zle to prosze o wyjasnienie
24 lut 17:21
ancymon: czy ten wielomian ma wyglądać tak:
x
2010 − x
2011 + x
2012 −2
24 lut 17:23
Dawid: tak dokladnie sory
24 lut 17:24
Zimny: (−1)2010=1
(−1)2011=−1
(−1)2012=1
1− (−1) +1 −2 = 1
24 lut 17:27
ancymon: Chcemy znaleźć resztę z dzielenia przez x+1 a więc musimy obliczyć wartość tego wielomianu dla
x= −1
W(−1) = (−1)2010 − (−1)2011 + x2012 − 2 = 3 − 2 = 1
24 lut 17:28
ancymon: oczywiście tam powinno być (−1)2012 a nie x , sry to z pośpiechu
24 lut 17:29
Dawid: a z hornera ttej reszty nie da sie obiczyc ?
bo ja wlasnie tak tobilem
i w a zle wychodzilo a w nastepnym juz dobrze
24 lut 17:30