całki nieoznaczone - metoda podstawiania
Martynek: Hej.
Mam problem z całkami nieoznaczonymi z takich wyrażeń :
e2xp{1+ex
x3−1x4−4x23
xx4+1
należy rozwiązać je metodą podstawiania.
Proszę o rozpisanie jak to się robi.
Pozdrawiam
24 lut 17:12
Basia:
ad.1
podstawienie
t = e
x
dt = e
x dx
| | (ex)2 | | ex | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| *exdx = |
| | √1+ex | | √1+ex | |
podstawienie
u =
√1+t
u
2 = 1+t
t = u
2−1
J = ∫ 2(u
2−1) du
dokończ, bo to już proste
25 lut 05:21
Basia:
ad.2
t = x
4−4x
dt = (4x
3−4) dx
x
3−
53 =
14(4x
3−
512) =
14(4x
3−4+4−
512) =
14(4x
3−4+3
712) =
14(4x
3−4) +
14*
4312
14(4x
3−4) +
4348
| | 4x3−4 | | 1 | |
J = 14∫ |
| dx + 4348∫ |
| dx |
| | x4−4x | | 4x3−4x | |
| | 4x3−4 | | dt | |
J1 = ∫ |
| dx = ∫ |
| = ln|t| = ln|x4−4x| |
| | x4−4x | | t | |
| | 1 | |
J2 = ∫ |
| dx trzeba policzyć przez rozkład na ułamki proste |
| | 4x3−4x | |
| | 1 | | 1 | |
J2 = ∫ |
| dx = 14∫ |
| dx |
| | 4x(x2−1) | | x(x−1)(x+1) | |
ale czy tam nie miało być co innego ? na przykład
25 lut 05:33
Basia:
ad.3
t = x
2
dt = 2x dx
| | dt | |
J = 12∫ |
| dt = ............. |
| | t2+1 | |
dokończ, bo to już bardzo proste
25 lut 05:35
Ola: Chciałabym być całką funkcji
25 lut 05:43
jarek: a ja pochodną
25 lut 14:20
kropek : a ja procesem Winera xD
25 lut 14:21
jarek: a ja deltą Diraca!
25 lut 14:30
Karolina: A ja calką krzywoliniow,ą niezorientowaną
25 lut 14:42