Podaj zbiór wartości parametru m, tak aby to równanie miało dwa pierwiastki.
Kolin: −x3+2x2−x+2=m2
24 lut 17:06
Basia:

wykres tej funkcji wygląda mniej więcej tak jak na rysunku
f(x) = −x
3+2x
2−x+2
f'(x) = −3x
2+4x−1
Δ=16+12 = 28 = 4*7
√Δ = 2
√7
| | 2−√7 | |
x∊(−∞, |
| ) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. maleje |
| | 3 | |
| | 2−√7 | | 2+√7 | |
x∊( |
| , |
| ) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie |
| | 3 | | 3 | |
| | 2+√7 | |
x∊( |
| ,+∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. maleje |
| | 3 | |
| | (2−√7)3 | | 2(2−√7)2 | | 2−√7 | |
f1=fmin = |
| + |
| − |
| +2 |
| | 27 | | 9 | | 3 | |
trzeba to niestety policzyć i stwierdzić czy jest ujemne czy dodatnie
x
max = U{2+
√7{3}
| | (2+√7)3 | | 2(2+√7)2 | | 2+√7 | |
f2=fmax = |
| + |
| − |
| +2 |
| | 27 | | 9 | | 3 | |
to też
do zbioru rozwiązań należą te liczby m, dla których
m
2 = f
min lub m
2=f
max
25 lut 05:59
anmario: Aby równanie:
−x3+2x2−x+2=m2
miało dwa pierwiastki jeden z nich musi być podwójny. W związku z tym, zakładając, że tymi
pierwiastkami są liczby a i b równanie to da się zapisać w postaci:
−(x−a)2(x−b)=0
Po wykonaniu obliczeń, czyli podniesieniu x−a do kwadratu i wymnożeniu tego co wyjdzie przez
x−b dostaniesz:
−x3+x2(2a+b)−x(a2+2ab)+a2b=0
Teraz porównujesz to ze swoim równaniem przy czym m2 przenosisz na lewą stronę:
−x3+2x2−x+2−m2 =0
Aby one były takie same współczynniki przy odpowiednich potęgach x muszą być w obydwu
równaniach takie same, więc:
2a+b=2
a2+2ab=1
a2b=2−m2
Masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Z pierwszego wyznasz b
b=2−2a
I podstawiasz to za b w dwóch pozostałych. Dostaniesz układ dwóch równań:
3a2−4a+1=0
−2a3+2a2=2−m2
Pierwsze to zwykłe równanie kwadratowe a1=1 i a2=3 Tak wyliczone wartości a wstawiasz do
drugiego równania i obliczasz m.
25 lut 07:27