pomocy!
aga: pani grażynka ma w portfelu bankoty o nominałam 50zł i 100zł, przy czym liczba banknotów
50−złotowych jets o 4 mniejsza od liczby banknotów 100−złotowych. mąż pani grażyny przed
wyjściem do sklepu zamierza wyjąć w sposób losowy jeden banknot z portfela żony.
prawdopodobieństwo tego, że wyjmie banknot 100−złotowy jest równe 0,75. jaka kwtoa znajduje
sie w portfelu pani grażyny?
24 lut 17:03
ela: pani grażynka ma w portfelu bankoty o nominałam 50zł i 100zł, przy czym liczba banknotów
50−złotowych jets o 4 mniejsza od liczby banknotów 100−złotowych. mąż pani grażyny przed
wyjściem do sklepu zamierza wyjąć w sposób losowy jeden banknot z portfela żony.
prawdopodobieństwo tego, że wyjmie banknot 100−złotowy jest równe 0,75. jaka kwtoa znajduje
sie w portfelu pani
28 mar 17:48
J: | | 6 | | 3 | |
Pani Grażynka ma w portfelu 700 zł . 6 x po 100 i 2 x 50 P(A) = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
28 mar 17:52
ela: ale skąd wiadomo że 6 po 100 i 2 po 50
28 mar 17:57
J: Rozwiązywałem to zadanie juz na forum... poszukaj
28 mar 17:59
ela: ale nie mogę znaleśc
28 mar 18:00
J: | 3 | | x | |
| = |
| , gdzie x to banknoty 100 złotowe .Policz x. |
| 4 | | 2x − 4 | |
28 mar 18:17
ela: x=6 zgadza się
28 mar 18:25