matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tt
Basia:
wiedząc że tgα=
1
3
oblicz wartość wyrażenia 5(2sin
2
α −1) odp to −4 ale nie mogę to tego dojść
24 lut 16:55
ICSP:
1
tgα =
3
sinα
1
=
cosα
3
sin
2
α+cos
2
α = 1 Z tego układu równań wyznaczam wartość sinuska:
√
10
sinα =
10
1
sin
2
α =
10
1
2sin
2
α =
5
!
5(
− 1) = 1 − 5 = −4
5
24 lut 16:58